Vanhemmat varhaiskasvatuksen laadun arvioijina

Vaikuta varhaiskasvatukseen -kysely

  • Tekijänä Opetus- ja kulttuuriministeriö.
  • Taustalla varhaiskasvatuslain muutos.
  • Asiakaslähtöinen arviointi osana varhaiskasvatuspalvelujen kehittämistä.
  • Osallistavaa arviointia: Vastaajina päiväkotilasten vanhemmat. Tuloksia käytetään uuden lain valmistelussa ja taustatietona.
  • Tehtiin vuosien 2013-2014 vaihteessa.
  • Tieto kyselystä OKM:stä kunnille, levisi myös sosiaalisen median kautta.
  • 11 266 vastausta (suurin koskaan Suomessa kerätty aineisto vanhemmilta).
  • Nettikysely, jossa avoimia ja strukturoituja kysymyksiä:

strukturoidut

 

Esimerkki tutkimuksen avoimista kysymyksistä

  • Arvioinnin tuloksia:

Tulosten mukaan vanhemmat pitävät varhaiskasvatusta tärkeänä palveluna. Varhaiskasvatus mahdollistaa vanhempien työssäkäynnin, lasten kaverisuhteet, lapsen pääsyn varhaiskasvatustoimintaan sekä lapsen saamaa tukea kasvuunsa, kehitykseensä ja oppimiseensa.”

tulos

”Varhaiskasvatuspalvelujen saatavuus on vanhempien mielestä hyvä, aukioloajat ovat riittävän joustavat, henkilökunta ammattitaitoista ja toiminnan sisällöt monipuolisia. Asiakasmaksuja pidetään kohtuullisina, mutta niihin toivotaan enemmän mahdollisuuksia porrastamiseen sekä tulorajoihin muutoksia niin, ettei suhteellisen pienilläkin tuloilla joudu maksamaan korkeinta maksua.”

”Kasvatuskumppanuutta vastaajat pitävät tärkeänä. Vanhemmat kokevat kasvatushenkilöstön suhtautuvan heihin arvostavasti ja vanhempien kasvatusnäkemysten tulevan kuulluiksi. Kasvatuskeskusteluja käydään säännöllisesti. Yhteistyön muotoja ei pidetä kovin monipuolisina ja muun muassa tiedonkulkuun vanhemmat ovat tyytymättömiä. Vanhempien tai lasten osallisuuden ei nähdä toteutuvan varhaiskasvatustoiminnan suunnittelussa, kehittämisessä eikä toteuttamisessa.”

”Huolissaan vanhemmat ovat suurista lapsiryhmistä, joissa sekä lapsen yksilöllinen huomiointi että pysyvät ihmissuhteet vaarantuvat ja psyykkinen kuormitus kasvaa. Henkilökuntaa pitäisi vastaajien mukaan olla enemmän, sen pitäisi olla pysyvämpää ja sijaisjärjestelyjä tulisi kehittää. Vanhemmat eivät myöskään ole täysin tyytyväisiä lapsen tarvitseman erityisen tuen toteutumiseen. Varhaiskasvatusympäristöjen tilojen asianmukaisuus, kunto ja remonttitarpeet nousevat esiin huolenaiheena.”

Kirjoittanut Anni Nokso-Koivisto

Lähde: Alasuutari, M., Alila, K., Eskelinen, M. & Karila, K. 2014. Vaikuta varhaiskasvatukseen. Lasten ja vanhempien kuuleminen osana varhaiskasvatuksen lainsäädäntöprosessia Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2014:13. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *